Kosár

Az Ön kosara üres.

Porszívó történelem (múlt-jelen-jövő)

Porzsákokat, alkatrészeket forgalmazunk, magam  készülékeket is javítok, mégis a történetükről hiányos az ismeretem. Talán az elmúlt 20-30 év változásait ismerem, de mi is volt a kezdet? Gondolom, a szőnyeg és a por előtte is létezett, ezért utána olvastam és megosztom, mint érdekességet.

 

A régmúlt:

A portalanítás alapvető eszköze sokáig a seprű és poroló volt (bár egyes leírások a seprűt mint utazó eszközt is leírják). Gyerekkoromban egy lakótelepi ház elképzelhetetlen volt a vas porolóállvány nélkül, melyen olyan nagy szorgalommal végeztünk tornagyakorlatokat, mintha már a nyakunkban lógott volna egy olimpiai arany.

    

A porszívózás kezdetét mégis a mechanikus seprű feltalálása jelenti. Az első mechanikus seprűt 1811-ben az angol James Hume készítette el, ezt Lucius Bigelow fejlesztette tovább 1858-ban. Ezek a seprűk azonban nem működtek túl jól, általában több port vertek fel, mint amennyit összeszedtek. 1876-ban Melville Bissell felesége, Anna kérésére alkotta meg a mechanikus szőnyegseprűt, melynek doboztestében kefék forogtak, így gyűjtve össze a port a szőnyeg felszínéről. A találmány óriási sikert aratott, a család hamarosan gyárat hozatott létre. Férje halála után Anna Bissell lett Amerika első női cégvezetője.

A mai porszívók ősének tekinthető gépet 1901-ben Hubert Cecil Booth alkotta meg, miután végignézte, hogyan próbálkoznak hiábavalóan a vasútállomáson egy géppel kifújni a port a kocsikból. Ekkor jutott eszébe, vajon miért nem beszívással próbálkoznak? Saját otthonában egy zsebkendő segítségével próbálta ki elméletét, majd megalkotta gépezetét, ami olyan nagy volt, hogy lovaskocsival kellett húzni, és hatalmas zajjal járt a működtetése.

Ennek ellenére népszerű volt középületekben, szállodákban, sőt VII. Eduárd brit király 2 darabot is rendelt belőle. 1904-ben Booth megalkotta az első háztartási porszívót, melyet ugyan csak két cseléd tudott működtetni, a porszívó mégis népszerű lett. Egy évvel később elkészült az elektromos árammal működtetett változat és megjelentek a konkurens cégek a piacon, ezek közül a Hoover bizonyult a legerősebbnek, olyannyira, hogy angol nyelvterületen a hoover szó jelenti a porszívót. Booth cége ipari porszívók gyártására állt át, és elkészítették a világ legnagyobb méretű, 13,5 tonnát nyomó porszívóját az angol bányászat számára.

1912-ben feltalálják az első, levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívót. Az 1901-ben alapított AB Lux vállalat a kültéri világítási berendezésekhez használt petróleumlámpák gyártásával és forgalmazásával foglalkozott. Nagyon sikeres vállalkozásnak bizonyult, azonban az 1910-es évek elején a vállalat nagymértékű versennyel szembesült az elektromos világítókészülékek gyártói részéről, ami az értékesítések csökkenéséhez vezetett. Az új piaci elvárásokhoz alkalmazkodva az AB Lux vezetője olyan alternatív terméket keresett, amelyet a vállalat tudna gyártani és értékesíteni.

Az Electrolux alapítója, Axel Wenner-Gren a svéd Sven Carlstedt mérnökkel együtt feltalálja az első, levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívót, a Modell I-et. Axel Wenner-Gren úgy tudta, hogy a Lux szeretne kifejleszteni egy porszívót, amelyet a német piacon értékesített volna. Biztos volt abban, hogy a Lux-nak tetszeni fog a Modell I.

Igaza volt, meglátták benne a lehetőséget – annak ellenére, hogy ez a modell még 14 kg-ot nyomott, és abban az időben 350 svéd koronába került (Egy átlag munkás 1 éves fizetése akkoriban). A II-es modell viszont  "csupán"  9 kg-ot nyomott és feleannyiba került, mint az I-es modell.

 

A közelmúlt:

A siker innentől kezdve töretlen, egyre több gyártó látott benne fantáziát és természetesen üzleti lehetőséget. Formákban és ötletekben nem volt hiány. Felsorolni szinte lehetetlen, pár érdekességet viszont képekben megmutatnék.

   

Természetesen a kelet-európai régió sem maradhatott ki. Az idősebbek még emlékezhetnek a szovjet ipar remekére a Rakéta porszívó családra, vagy a ma is működő csehszlovák (ma már cseh) ETA készülékekre. Magyarországon pedig, még ha elsőre meglepő is, a Hajdú iparcikk vállalat gyártott porszívót.

  

 

A jövő:

 

Az új EU szabvány nagyban meghatározta az irányvonalat: 2017. óta az EU-ban gyártott hagyományos porszívók teljesítménye max. 900 W lehet.

Egyre hatékonyabb motorok kifejlesztése, a régi hagyományos papír- és textilporzsákok teljes megszűnése várható.
Szükséges a porzsák nélküli gépek teljes újragondolása is a feltételek teljesítéséhez, vagy ők is a történelem süllyesztőjében végzik.

Az új porszívók kialakításánál az a tendencia, hogy a hagyományos filc vagy szivacsszűrőket HEPA filterre és/vagy többrétegű, szendvicsszerkezetű, mosható ciklon szűrőkre cserélik.

 

A tökéletesebb porleválasztás elérése érdekében egyre több gyártó előszűrő ciklon tartályt illeszt a toldócsőre, mely még a porszívóba kerülés előtt megfogja a durvább szennyeződéseket, így a gép HEPA filtereit kisebb porterhelésnek teszi ki.

    

Egyre népszerűbbek a robotporszívók is, a gyártók folyamatosan dolgoznak a hatékonyságuk növelésén, igyekeznek kiküszöbölni a típus gyermekbetegségeit. Nagy jövő vár a vezeték nélküli álló porszívókra is, melyek többségéből egy mozdulattal kiemelhetünk egy morzsaporszívót. Máris rengeteg típus közül választhatunk, a kisebb üzemidejű, egészen kedvező árú gépektől a komoly akkumulátorokkal szerelt, akár egy teljes lakás kitakarítását egyetlen feltöltéssel lehetővé tevő, hatékony porszívókig. Elterjedőben vannak a kombinált padlótisztító gépek is, melyekkel egy lépésben nem csak a porszívózást, de a felmosást is elvégezhetjük.

  

Forrás: Wikipedia, Lux International